Princiipile metodei

FDG-PET este o tehnică de medicină nucleară care oferă informații tridimensionale cu privire la rata metabolismului glucozei în organism și este o metodă sensibilă pentru detectarea, stadializarea și monitorizarea răspunsului la tratament pentru multe afectiuni maligne.

Tomografia computerizată folosește o sursă externă de radiații pentru a furniza imagini tridimensionale ale densității țesuturilor din organism. Imaginile CT oferă informații cu privire la mărimea si forma organelor și la anomaliile lor.

Dispozitivul PET / CT oferă atât informații metabolice cât și informații anatomice intr-o singură examinare. Informațiile obținute prin PET / CT s-au dovedit a fi mult mai precise în evaluarea pacienţilor cu boli maligne cunoscute sau suspectate.

Indicațiile pentru examinarea PET/CT includ, dar nu sunt limitate, următoarele:


  • Evaluarea unei anomalii detectate de către o altă metodă imagistică, pentru a determina nivelul metabolismului şi probabilitatea de malignitate;


  • Localizarea unei tumori primare atunci când boala metastatică este descoperită ca primă manifestare de cancer;

  • Stadializarea pacienţilor cu boli maligne cunoscute;

  • Monitorizarea răspunsului la tratament asupra unei neoplazii cunoscute;

  • Evaluarea metabolică bolii reziduale care prin metode imagistice convenționale se prezintă ca tumoră sau inflamaţie post-tratament, fibroză, sau necroză;

  • Detectarea recurenţelor, în special în prezenţa de markeri tumorali crescuți;

  • Aprecierea leziunilor greu accesibile biopsiei;

  • Planificarea radioterapiei;

  • Asistare în planificarea tratamentului.
( IAEA HUMAN HEALTH SERIES No. 9, APPROPRIATE USE OF FDG-PET FOR THE MANAGEMENT OF CANCER PATIENTS)

Princiipile metodei Esenţa metodei constă în marcarea unor substanţe biologic active (de ex. glucoză, aminoacizi, ligandoreceptori etc.) cu izotopi ce emit pozitroni (C11, F18, N13, O15), după care materialul marcat (trasorul) este introdus în organismul pacientului , urmând a se stabili imaginea distribuţiei acestuia. Dezvoltarea tehnicii semnalării urmelor izotopice şi utilizarea ei clinică se leagă de numele omului de ştiinţă maghiar György Hevesy, premiat în 1943 cu Premiul Nobel.

Producerea izotopilor are loc în ciclotron (accelerator de particule nucleare). Caracteristica izotopilor PET este timpul de injumătăţire foarte scurt (2-110 minute), astfel că, prin utilizarea lor, bolnavii sunt supuşi la o doză mult mai mică de iradiere. Teoretic, orice moleculă care participă la metabolismul organismului viu se poate marca cu izotop PET, iar cu ajutorul metodei se pot vizualiza aproape toate procesele biochimice, fiziologice, respectiv li se poate măsura activitatea.

Distribuţia în ţesuturi a substanţei marcate introduse în organism se poate detecta cu ajutorul camerei PET prin înregistrarea iradierii aferente emisiei de pozitroni.

Princiipile metodei
Trasorul cel mai frecvent utilizat este 18-FDG, un analog al glucozei, de care se ataşează izotopul F18. Creşterea consumului de glucoză este o caracterisitică a majorităţii tipurilor de cancer. Diagnosticarea afecțiunilor oncologice de mai multe decenii fără apariţia unor reacţii alergice. În afară de complicaţiile uşoare ce apar rar în urma injecţiei intravenoase (înroşire locală a pielii, umflătură, sângerare uşoară) nu există alte efecte secundare. Literatura de specialitate nu semnalează reacţii alergice în legătură cu substanţa FDG.

Nu se metabolizează şi se elimină prin rinichi în formă neschimbată (spre deosebire de glucoza normală). Este caracteristic ritmului de excreţie, astfel încât la 90 de minute de la injectarea FDG, circa 40% din activitate este deja îndepărtată prin urină.


În caz de hiperglicemie (diabet zaharat) se vor lua măsuri ca până la începutul examinării, glicemia să fie apropiată de valoarea normală, dar în orice caz sub 144 mg/dl. Dacă glicemia nu scade sub 8 mmol/l (144mg/dl) examinarea trebuie amânată.
Insuficienţa renală îngreunează eliminarea substanței, dar nu contraindică examinarea.

În timpul sarcinii, datorită iradierii la care se supun ţesuturile cu divizare rapidă, examinarea este contraindicată.

Alăptarea nu reprezintă o contraindicaţie, fiindcă după mulgerea sânilor, alăptarea poate fi continuată la 20 de ore după examinare.

Examinarea se efectuează pe stomacul gol, se interzice consumul de mâncare cu aproximativ 6 ore înainte, dar se impune o hidratare corespunzătoare. Se recomandă să se consume 1-1,5 litri de lichid fără zahăr (apă minerală plată). Rar, în funcţie de bolnav, poate fi necesară administrarea de 5 mg de diazepam pentru relaxarea musculară şi scăderea anxietăţii, după care, timp de 12 ore, bolnavului i se interzice şofatul.

Activitatea radiotrasorului FDG intravenos este în general de 6-15 mCi (222-550 MBq) la adulţi şi direct proporţional cu greutatea corporală, mai redusă (dar cel puţin de 74 MBq) la copii. Pentru a evita activitatea musculară inutilă, de la momentul injectării FDG, bolnavul trebuie să se odihnească.

Este recomandată evitarea activităţilor care necesită efort fizic în cele 3 zile premergătoare examinării. Înregistrarea imaginilor începe, de obicei, după 60-120 de minute de la injectarea radiotrasorului şi durează 15-35 de minute (în funcţie de tipul examinării).

După examinare, bolnavul poate pleca şi îşi poate continua normal activitatea zilnică.
Examinările noastre
Examinarea PET/CT

FDG-PET este o tehnică de medicină nucleară care oferă informații tridimensionale cu privire la rata metabolismului glucozei în organism. Detalii...

Examinarea CT

CT este net superioară examinărilor radiologice clasice pentru că oferă imagini de secțiune prin corpul uman Detalii...

Ecografie

În Centrul nostru dispunem de aparatura ecografică de ultima generație, scopul nostru fiind de a asigura pacientului un diagnostic rapid și real. Detalii...

News
Informații