Întrebări frecvente

PET/CT

Ce este PET?

Este un proces nou, de imagistică medicală, cu ajutorul căruia se pot evidenţia procesele metabolice din organism. În cazul fiecărei boli se modifică metabolismul organelor sau ţesuturilor afectate. Această modificare are loc mult mai repede decât modificările anatomice (în mărime, formă sau structură) care pot fi identificate cu ajutorul examenelor de imagistică obişnuite (ex. ecografie, CT sau MR). Cu ajutorul PET o parte a afecţiunii poate fi diagnosticată într-un stadiu atât de timpuriu ce alte proceduri nu permit, existând mari şanse de vindecare completă.

Ce este PET/CT?

Locul modificării anormale a metabolismului indicat de PET poate fi localizat în organism cu ajutorul CT, condiţie esenţială pentru un diagnostic exact. În echipamentele PET/CT camera PET- de mare rezoluţie este legată la un aparat CT rapid, astfel înaintea înregistrării imaginilor PET are loc şi o examinare CT. Durata întregului examen este de 30-35 minute, durata petrecută în instituţie fiind de aproximativ 3 ore.

La ce este bun examinarea?

Examenul PET/CT este util în principal la diagnosticarea timpurie, înaintea altor metode, a afecţiunilor tumorale respectiv în cazul afecţiunii deja depistate la identificarea întinderii cât mai exacte a acesteia. Examenul PET/CT, în cazul bolilor tumorale asigură informaţii legate de alegerea celei mai eficiente metode de tratament (intervenţie chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie), planificarea acesteia şi verificarea efectului. Cu ajutorul examenului PET/CT se poate stabili un diagnostic mai exact mult mai simplu, evitându-se astfel intervenţiile, chiar biopsiile, intervenţiile chirurgicale inutile, neplăcute, de durată, dureroase sau riscante. Datorită identificării precoce a reapariţiilor formaţiunilor tumorale PET/CT îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire a pacientului, respectiv ajută la atingerea unei stări definitive lipsite de tumori.

Cum are loc examenul PET/CT?

La începutul examinării se introduce intravenos o cantitate foarte mică de substanţă de contrast cu activitate redusă, care se împrăştie în organism. Descompunerea fizică rapidă a izotopului utilizat asigură siguranţa utilizării acestuia. În vederea succesului examinării este nevoie şi de consumul unei cantităţi de 1,5 litri de apă, pe durata timpului de aşteptare. Pentru răspândirea corespunzătoare trebuie aşteptat 1-2 ore, după aceasta are loc realizarea imaginii cu echipamentul PET/CT. Pe durata realizării imaginilor pacientul trece prin inelul camerei în poziţie orizontală, culcat pe un pat. Graţie inelului larg senzaţia de claustrofobie a pacientului este minimă, şi cu ajutorul sistemului intercom poate ţine continuu legătură cu persoana care efectuează controlul. Durata necesară pentru realizarea examinării este de 30-35 minute, în funcţie de tipul examinării, iar în acest timp echipamentul realizează mai mult de 1000 de imagini. După efectuarea examinării viaţa, activitatea zilnică poate fi continuată. În legătură cu rezultatele realizăm un raport amănunţit scris, la care anexăm şi imaginile scrise pe CD. Pacientul şi medicul curant au posibilitatea de a vizualiza întregul material cu imagini cu ajutorul calculatorului.

La ce trebuie să fim atenţi înainte de examenul PET/CT?

Cu 6 ore înainte de efectuarea examenului nu este voie să se consume alimente. Lichide fără zahăr (apă minerală, sucuri pentru diabetici) se pot consuma în cantitate dorită. Existenţa diabetului zaharat trebuie declarată deja la internare. Se recomandă evitarea activităţii fizice excesive cu 72 de ore înaintea controlului. De asemenea se recomandă evitarea fumatului. În caz de temperaturi scăzute este important să purtaţi haine groase. Nu trebuie să se renunţe la medicamentele administrate regulat.

Este necesară vreo măsură de siguranţă după efectuarea examenului?

Durata de înjumătăţire a substanţei radioactive utilizate este atât de scurtă (110 minute) şi eliminarea naturală este atât de rapidă, încât în 2 ore de la realizarea examenului nu există nici un fel de limitare referitoare la viaţa cotidiană. Vă rugăm, în cazul în care aparţinătorul este copil mic sau o femeie gravidă, în intervalul de 20 de ore de la administrarea substanţei de contrast să evitaţi contactul corporal direct cu aceştia (ex. luarea în braţe a copilului, dormitul împreună). În vederea minimalizării riscului pe cât posibil copilul mic sau femeia gravidă să nu însoţească pacientulla examenul PET/CT.

Poate fi efectuat examenul PET/CT pe durata sarcini?

În vederea protejării fătului femeile gravide nu pot fi supuse examenului PET/CT. Sarcina sau posibilitatea existenţei acesteia trebuie comunicată încă de la internare.

Femeile care alăptează pot efectua examenul PET/CT?

Da. După efectuarea examenului este necesară îndepărtarea laptelui, iar după 20 de ore de la administrarea substanţei de contrast se poate continua alăptatul. Se recomandă colectarea unei cantităţi de lapte înainte de efectuarea examenului care să asigure necesarul pe durata în care nu se poate alăpta.

Ce efecte adverse are examenul PET/CT?

Cantitatea substanţei de contrast (radiofarmacon) utilizată la examinare este redusă, încât nu prezintă nici un fel de efect chimic sesizabil. Substanţa de contrast nu poate produce reacţie alergică. Radiaţia cauzată de substanţa de contrast în organism este mai mică decât în cazul unui examen CT total. Vă rugăm anunţaţi dacă au existat cazuri de reacţii alergice la substanţa de contrast în cazul efectuării radiografiei - chiar şi uşoară (stare de rău, erupţii cutanate), sau boli alergice cunoscute, tipice (astmă, alergie la fân, eczemă).

Examinările noastre
Examinarea PET/CT

FDG-PET este o tehnică de medicină nucleară care oferă informații tridimensionale cu privire la rata metabolismului glucozei în organism. Detalii...

Examinarea CT

CT este net superioară examinărilor radiologice clasice pentru că oferă imagini de secțiune prin corpul uman Detalii...

Ecografie

În Centrul nostru dispunem de aparatura ecografică de ultima generație, scopul nostru fiind de a asigura pacientului un diagnostic rapid și real. Detalii...

News
Informații