Blog

Home > Blog List > Blog

Scanarea PET/CT poate salva vieti!

  • PET/CT
  • 06 Sep 2018
  • 0

PET/CT înseamnă aplicarea în acelaşi timp a două metode de examinare.

Examinarea PET/CT în diagnosticul bolilor canceroase

Baza luptei împotriva bolilor canceroase o reprezintă diagnosticul precis şi timpuriu. Odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei în imagistica medicală, în prezent sunt detectabile tumori chiar de câţiva milimetri, astfel diferite boli canceroase pot fi tratate tot mai eficient, prin terapii ţintă. Din acest buletin de informaţii puteţi cunoaşte şi Dumneavoastră una dintre cele mai moderne metode de creare a imaginii, examinarea PET/CT.

Care sunt cazurile în care se recomandă examinarea PET/CT?

  • recunoaşterea timpurie a bolilor neoplazice

  • în cazul în care simptomele pot indica boli neoplazice, dar acest lucru nu poate fi demonstrat folosind alte metode

  • în cazul bolilor cunoscute, identificarea şi localizarea exactă a tumorilor, respectiv pentru demonstrarea sau excluderea metastazelor

  • măsurarea eficienţei terapiei

  • recunoaşterea tumorilor recurente în caz de suspiciune clinică

  • desemnarea locului pentru prelevarea probelor histologice, biopsie

  • desemnarea exactă a locului pentru radioterapie



Ce este PET/CT?
PET/CT înseamnă aplicarea în acelaşi timp a două metode de examinare.
Cu ajutorul CT pot fi identificate modificările patologice, anatomice şi structurale ale organelor. Deficienţa CT-ului este că nu dă informaţii despre substratul biologic al leziunilor. Să folosim o analogie, CT-ul în sine oferă atâtea informaţii despre tumoare, ca şi cum omul vede o figură în întuneric. Ştim că este acolo, dar nu ştim ce este.
Cu ajutorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET), devine vizibil metabolismul ţesuturilor examinate. În cursul examinării PET, cel mai des este administrată molecula de glucoză (FDG), marcată cu izotop (18F). Cu ajutorul FDG–ului putem obţine informaţii despre consumul de glucoză al ţesuturilor.
Cele mai multe tumori maligne se dezvoltă foarte repede, de aceea consumul de glucoză este mai intens. PET identifică tumorile, folosind aceste caracteristici. Dacă rămânem la exemplul anterior, cu ajutorul metodei PET, figura din întuneric devine vizibilă, mai mult decât atât, putem afla şi intenţia acesteia.

De ce este capabilă examinarea PET/CT?

  • Recunoaşterea timpurie a tumorilor


În bolile neoplazice, modificarea metabolismului precede modificările structurale. Astfel modificările patologice pot fi identificate şi localizate mult mai repede decât cu examinările imagistice clasice. PET/CT-ul este o examinare a întregului corp, astfel ne oferă informaţii despre intregul organism, nu numai despre o parte a corpului, ca celelalte metode. Examinarea este capabilă să identifice modificările de câţiva milimetri, care nu cauzează încă simptome. PET/CT-ul ne oferă informaţii dacă modificarea este de natură benignă sau malignă. În cazul examinărilor PET/CT negative poate fi evitată biopsia, iar dacă examenul este pozitiv se indică locul cel mai potrivit pentru biopsie.

  • Cercetarea dimensiunii şi localizării tumorilor


PET/CT este adecvat pentru definirea exactă a locului bolii neoplazice şi pentru a răspunde la întrebarea dacă există metastaze undeva în organism. Informaţiile furnizate de PET/CT pot modifica strategia de tratament în 50% dintre cazuri.
Prin examinarea PET/CT a întregului corp, devin inutile alte examinări de multe ori incomode.

  • Recunoaşterea recidivei tumorale


PET/CT este considerat în prezent cea mai eficientă metodă în recunoaşterea recidivării tumorilor. Are capacitatea de a deosebi tumorile recurente de leziuni cicatriciale mai vechi, cauzate de tratamentele medicamentoase, postradic sau postoperator.

  • Măsurarea eficienţei chimioterapiei


Scopul agenţilor chimioterapici este reducerea metabolismului tumorilor, oprind astfel creşterea acestora. În urma tratamentelor, modificările produse în metabolism preced reducerea dimensiunii tumorilor. Astfel, cu ajutorul examinării PET/CT, poate fi preconizat succesul terapiei, mult mai repede decât cu metodele existente în prezent.

Cum se desfăşoară examinarea?
Ajungând la Centrul de Diagnostic Pozitron, după o atentă consultaţie medicală, se injectează intravenos FDG, radiotrasorul necesar pentru efectuarea examinării PET/CT. După injectare este necesar să vă odihniţi o oră într-o încăpere comodă, timp în care trasorul se dizolvă în organism.

În cursul examinării, treceţi prin inelul PET/CT, culcat pe masă de examinare. Examinarea în sine necesită 30-35 minute. În timpul examinării sunteţi în contact permanent cu operatorul şi puteţi semnala, dacă sesizaţi vreo inconvenienţă.

Implică examinarea vreo inconvenienţă?
Examinarea nu este dureroasă, nu implică nici o inconvenienţă. Echipamentul este silenţios, nu provoacă senzaţia de claustrofobie.

Ce se întâmplă după examinare?
Părăsind instituţia noastră, poate fi continuată activitatea, viaţa normală de zi cu zi. Imaginile obţinute în timpul examinării vor fi analizate şi evaluate de un specialist radiolog şi de un specialist în medicina nucleară. Întocmim rezultatul în scris, în 72 de ore. Examinarea PET/CT va sta la dispoziţia Dumneavoastră şi pe CD.

Există vreun risc în legătură cu această examinare?
Nu există alte riscuri, decât cele de solicitare a organismului la expunere ca în cazul examinărilor CT obişnuite.

Care sunt avantajele aparatului PET/CT din Centrul de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika?
Camera PET/CT Siemens Biograph 16 este momentan una dintre cele mai moderne aparaturi PET/CT din lume. În întreaga lume funcţionează numai câteva instalaţii similare. Camera este capabilă de o rezoluţie în spaţiu şi o capacitate portantă mult mai mare a fotonilor decât cea a metodelor accesibile până acum. Aceasta face posibilă aprecierea chiar şi a modificărilor de câţiva milimetri, ceea ce îmbunătăţeşte exactitatea diagnostică a metodei. Un punct de vedere important este că solicitarea organismului la expunere este mult mai redusă decât în general.

Aparatul PET/CT la Centru de Diagnostic Pozitron-Diagnosztika
În urma examenului PET/CT informaţiile primite de CT şi PET sunt oferite într-o imagine, în felul acesta beneficiile celor două examene insumează (marcat: leziune canceroasă)
Comentarii (0)
  • Nu au fost găsite comentarii !!!
Leave A Reply

Trebuie să fii înregistrat și logat pentru a comenta

Login

Program

Luni

08:30 - 16:30

Marți

08:30 - 16:30

Miercuri

08:30 - 16:30

Joi

08:30 - 16:30

Vineri

08:30 - 16:30

Programări

Puteți face o cerere de programare telefonic în timpul orelor de serviciu sau online la orice oră.
Sună: +4 0735 778 101 | +4 0720 016 121 | +40 259 40 90 90 | +40 259 40 90 91
Rezultate si
Pagina pacientului