Blog

Home > Blog List > Blog

Ecografia de sold sau de bazin – ecografia articulatiei coxo-femurale la sugari

  • Pet / CT
  • 27 Nov 2018
  • 0

Ecografia de sold reprezinta examinarea ultrasonografica a articulatiei coxofemurale, folosind un ecograf cu transductor special si cu un program soft de masurare precisa a unghiurilor. Scopul ecografiei de sold este de a evalua pozitia capului femoral..

1. Ce este ecografia de sold
Reprezinta examinarea ultrasonografica a articulatiei coxofemurale, folosind un ecograf cu transductor special si cu un program soft de masurare precisa a unghiurilor.

2 .Scopul ecografiei de sold
Este de a evalua pozitia capului femoral in articulatia soldului, de a masura dimensiunile acestuia, prezenta si dimensiunile nucleului de osificare.
Lipsa nucleului de osificare la varsta de 3 luni nu reprezinta un semn de displazie luxanta si nici o intarziere in dezvoltare sau un deficit de calciu sau vitamina D. Acesta apare in mod normal la 6 luni.
Principala indicatie a ecografiei este depistarea displaziei luxante de sold, o anomalie congenitala de pozitie a femurului in articulatia bazinului. Acest lucru se face prin masurarea a doua unghiuri, α si β, pe care marginile capului femoral le face cu cavitatea soldului.

3. Displazia luxanta a soldului presupune o insuficienta dezvoltare
sau o dezvoltare patologica a componentelor articulare coxo-femurale. Se poate manifesta diferit,  de la simpla instabilitate cu laxitate capsulo-ligamentară pînă la completa deplasare a capului femural înafara cotilului.
Incidenta displaziei luxante este de 3-6 la 1000, mai frecvent afectat fiind sexul feminine.

4. Perioada ideala de examinare ecografica este intre 6 saptamani
si 3 luni, atat pentru a vizualiza optim articulatia soldului, cat si pentru a lua masuri de corectare cat mai rapid, daca sunt modificari ecografice.

5. Cum se efectueaza ecografia de sold
Examinarea ecografica este inofensiva, neiradianta, nedureroasa si fara contraindicatii. Presupune doar aplicarea unui gel special pe tegumentul soldului si contactul fin cu transductorul ecografic.
In timpul examinarii insa copilul trebuie tinut de catre un parinte, cat mai nemiscat intr-o pozitie comoda.
Examinarea propriu-zisa dureaza in medie 3-4 minute.
Succesul examinarii depinde de tehnica de examinare si de experienta medicului examinator, dar si de performanta aparatului ecografic folosit, claritatea imaginii si masurarea corecta a unghiurilor α si β.
Rezultatul examinarii se redacteaza in forma scrisa, iar daca sunt detectate modificari de displazie luxanta, acestea sunt prezentate si in document de imagine (poza ecografica).

6. Screeningul ecografic pentru detectarea displaziei luxante.
Avand in vedere riscurile si consecintele nedetectarii la timp a acestei malformatii congenital este recomandata examinarea tuturor copiilor, inainte de implinirea varstei de 3 luni, indiferent daca exista sau nu semne clinice sau factori de risc.

7. Examinarea radiologica este indicata doar in conditiile in care
ecografia detecteaza modificari suspecte de displazie si se face la 6 luni.




IMAGINE ECO NORMALA
IMAGINE ECO ANORMALA


Comentarii (0)
  • Nu au fost găsite comentarii !!!
Leave A Reply

Trebuie să fii înregistrat și logat pentru a comenta

Login

Program

Luni

08:30 - 16:30

Marți

08:30 - 16:30

Miercuri

08:30 - 16:30

Joi

08:30 - 16:30

Vineri

08:30 - 16:30

Programări

Puteți face o cerere de programare telefonic în timpul orelor de serviciu sau online la orice oră.
Sună: +4 0735 778 101 | +4 0720 016 121 | +40 259 40 90 90 | +40 259 40 90 91
Rezultate si
Pagina pacientului