Examinarea PET-CT brain-epilepsy

Home / Servicii / Examinarea PET-CT brain-epilepsy

Examinarea PET-CT brain-epilepsy

Decontat prin CNAS: Programul national de PETCT

Procedurile EANM pentru imagistica creierului PET utilizând [18F] FDG

În creier, metabolismul glucozei asigură aproximativ 95% din ATP necesare funcției cerebrale. In conditii fiziologice, precum și în alte boli care afecteaza creierul, metabolismul glucozei este strâns legat la activitatea neuronală. Prin urmare, modificările activității neuronale induse de boală sunt reflectate într-o modificare a glucozei in metabolism.

[18F] FDG PET este în prezent cea mai precisă metodă in-vivo pentru investigarea metabolismului regional al creierului uman și este disponibila pe o scară largă în Europa, dar in Romania centrul nostru fiind unicul care pune la dispozitie aceasta tip de investigatie in cazul pacientilor cu diagnostic de EPILEPSIE.

Utilizarea sa clinică poate să fie considerata o cheie a unei diagnosticari precise putand aduce informatii in timp real al activitatii cerebrale.

Examinare se face doar la recomandarea medicilor neurologi , fiind o indicatie comuna in evaluarea preoperatorie a epilepsiei partiale la adulti si copii, investigatia putand indentifica functionalitatea si zona dificitului.



Pregatirea pacientului

Pacienții trebuie sa respecte rapausul alimentar cu cel putin 4 ore inainte de examinarea PET-CT, interval in care au recomandarea sa consume o cantitate cat mai mare de lichide (apa plata sau ceai de musetel dar neindulcit ) permitand astfel o creștere cerebrală optimă a absorbției de FDG.

Nivelul glucozei din sânge trebuie măsurat înainte de administrarea FDG. În acest scop poate fi efectuat un test de glicemie cu o metodă calibrată și validată rapida ,se recomandă ca pacientul la sosirea in centrul de imagistică sa transmita personalului medical orice detaliu referitor la acesta problema astfel incat sa se poata asigura nivelul optim pentru examinarea.

Studiul FDG PET / CT ar trebui, de preferință, să fie efectuat dimineata iar pacienții trebuie să respecte regulile de repaus indicate mai sus.

Pacienții continuă să isi medicamentele pentru a evita posibile crize premergatoare examinarii.

In momentul in care preluarea datelor si inregistrarea acestora au fost efectuate, departamentul medical isi va concentra toata atentia asupra pregatirii dumneavoastra urmand procedura de injectare apoi perioada de activare a radiotrasorului (aprox.50 minute ),timp in care pacientul va ramane in camera de activare fiind supreavegheat continuu.

Scanarea face parte din ultima ultima procedura care il implica pe pacient , fiind foarte importanta comunicarea intre tehnicianul PET-CT si acesta, calitatea imaginii depinzand si de colaborarea pacientilor, motiv pentru care este important sa se discute orice aspect sau neintelegere pe care pacientul o are inainte de a incepe procedura de examinare.

Odata incheiata acesta procedura pacientul isi poate relua activitatea zilnica, tinand cont de singura contraindicatie pe care o are in urma examinarii, evitarea contactului direct timp de cel putin 12 ore cu copii mici sau femei insarcinate si consumarea unei cantitati cat mai mare de lichide in vederea eliminarii radiotrasorului din organism,ulterior urmand ca in decurs de 5-10 zile lucratoare sa fie transmis rezultatul examinarii.

Pentru ca ne dorim ca fiecare examinare in sine sa fie una reusita avem rugamintea ca pacientii sa respecte indicatiile la care s-a facut referire mai sus iar in cazul in care exista nelamuriri sa fim contactati in vederea unei discutii.

Program

Luni

08:30 - 16:30

Marți

08:30 - 16:30

Miercuri

08:30 - 16:30

Joi

08:30 - 16:30

Vineri

08:30 - 16:30

Programări

Puteți face o cerere de programare telefonic în timpul orelor de serviciu sau online la orice oră.
Sună: +4 0735 778 101 | +4 0720 016 121 | +40 259 40 90 90 | +40 259 40 90 91
Rezultate si
Pagina pacientului