Pregătirea pacienților și precauții privind examinarea PET-CT

Home / Servicii / Pregătirea pacienților și precauții privind examinarea PET-CT

Pregătirea pacienților și precauții privind examinarea PET-CT

Ghid privind scopul principal al pregătirii pacienților pentru reducerea absorbției trasorilor în țesuturile normale , menținând și optimizând trasabilitatea în structurile țintă (țesutul tumoral) și păstrând nivelurile de expunere la radiații ale pacientului la un nivel cât mai rezonabil posibil!

Un protocol general aplicabil este prezentat mai jos

Pentru ca organizarea centrului nostru sa fie una cat mai buna si mai eficienta pentru dumneavoastra preluarea datelor personale se va face de catre departamentul relatii cu publicul unde personalul nostru are nevoie de colaborarea d-voastra privind completarea datelor in fisa de inregistrarea ca ulterior sa se poata stabili o data pentru examinarea PET-CT.

Odata stabilita programarea vi se va face pregatirea pentru procedura de examinare astfel incat totul sa fie in concordanta cu cerintele unei examinari corecte!

Pe scurt va oferim cateva detalii privind tehnica de examinare PET-CT si avem rugamintea ca protocolul privind pregatirea dumneavostra inaintea examinarii sa fie respectat intocmai:

Calitatea serviciilor e garantata prin controlul asupra sursei de radiotrasor (FDG), centrul nostru avand o legatura directa cu ciclotronul de la Budapesta, capabil sa asigure zilnic si promt dozele optime pentru examinarile PET/CT.

Toate aceste servicii sunt la dispozitia dumneavoastra avand garantia si increderea ca diagnosticul nostru va fi un fundament solid in lupta cu cancerul!

FDG-PET este o tehnică de medicină nucleară care oferă informații tridimensionale cu privire la rata metabolismului glucozei în organism și este o metodă sensibilă pentru detectarea, stadializarea și monitorizarea răspunsului la tratament pentru multe afectiuni maligne.

FDG PET este cel mai frecvent utilizat radiotrasor avand un timp de înjumătățire foarte scurt (120 minute), prin urmare, prin utilizarea lui, pacienții primesc o doză de radiație mai mică comparativ cu alți izotopi medicali cu timp de injumatatire mai mare.

Pacienții fără diabet zaharat nu ar trebui inainte cu o zi si in ziua examinarii să consume nici un aliment care sa contina carbohidrați sau fructe bogate in zaharuri respectand repasul alimentar pentru cel putin 6 ore inainte de examinare avand insa recomandarea de a consuma o cantitate cat mai mare de lichide (apă plata sau ceai de musetel dar neindulcit) pentru a favoriza hidratarea organismului.

Cafeaua sau băuturile cu cofeină nu sunt recomandate deoarece, chiar dacă sunt "fără zahăr", ele pot conține urme de carbohidrați simpli și au potențialul de a induce efecte excitante; acest lucru se poate întâmpla și în cazul băuturilor fără zahăr.

Pacienții trebuie să evite efortul intens timp de cel puțin 6 ore înainte de studiul FDG PET / CT , de preferință chiar si un timp de 24 de ore.

Studiul PET-CT poate fi efectuat in conditii normale atata timp cat valorile glicemiei nu depasec de obicei (144 mg/dl).

Nivelul glucozei din sânge trebuie măsurat înainte de administrarea FDG. În acest scop poate fi efectuat un test de glicemie cu o metodă calibrată și validată rapida ,se recomandă ca pacientul la sosirea in centrul de imagistică sa transmita personalului medical orice detaliu referitor la acesta problema astfel incat sa se poata asigura nivelul optim pentru examinarea.

În cazul pacienților cu diabet:

Următoarele recomandări se aplică pentru patienți cu diabet zaharat:

Diabet zaharat de tip I /II (controlat prin insulina sau medicație orală).

Studiul FDG PET / CT ar trebui, de preferință, să fie efectuat dimineata iar pacienții trebuie să respecte regulile de repaus indicate mai sus.

Pacienții continuă să ia medicamente pe cale orală sau injectabila pentru a-și controla glicemia.

În mod ideal, trebuie făcută o încercare de a realiza valori normale ale glicemiei înainte de studiul FDG PET / CT, în consultare cu pacientul și medicul currant.

Sarcină (suspectată sau confirmată):

Sarcina presupune o contraindicatie majora pentru efectuarea examinarii PET/CT, exista totusi unele situatii in care aceasta procedură de diagnosticare este aplicabila prin decizie clinica atata timp cat beneficiile sunt superioare riscurilor.

În cazul alăptării:

ICRP nu recomandă întreruperea alăptării după administrarea de FDG deoarece o mica cantitate de FDG este excretat în lapte [EANM pg 25]. Cu toate acestea, deoarece pieptul de lactație acumulează FDG se sugerează contactul dintre mamă și copil să fie limitat timp de 12 ore după injectarea FDG pentru a reduce doza de radiație pe care copilul o primește de la expunerea externă la radiațiile emise de mamă. Se recomandă ca acesta să fie alăptat imediat înainte de injectare, pentru a maximiza timpul dintre injecție și alimentația următoare. Laptele matern poate fi exprimat și administrat copilului printr-o sticlă timp de 12 ore pentru a ajuta la minimizarea întreruperii în contactul prelungit dintre copil și mamă.


În momentul în care preluarea datelor și înregistrarea acestora au fost efectuate, departamentul medical isi va concentra toata atentia asupra pregatirii dumneavoastra urmand procedura de injectare apoi perioada de activare a radiotrasorului (aprox. o ora ),timp in care pacientul va ramane in camera de activare fiind supreavegheat continuu.

Scanarea face parte din ultima ultima procedura care il implica pe pacient , fiind foarte importanta comunicarea intre tehnicianul PET-CT si acesta, calitatea imaginii depinzand si de colaborarea pacientilor, motiv pentru care este important sa se discute orice aspect sau neintelegere pe care pacientul o are inainte de a incepe procedura de examinare.

Odata incheiata acesta procedura pacientul isi poate relua activitatea zilnica, tinand cont de singura contraindicatie pe care o are in urma examinarii, evitarea contactului direct timp de cel putin 12 ore cu copii mici sau femei insarcinate si consumarea unei cantitati cat mai mare de lichide in vederea eliminarii radiotrasorului din organism,ulterior urmand ca in curs de 5 zile lucratoare sa-i fie transmise rezultate examinarii.

Pentru ca ne dorim ca fiecare examinare in sine sa fie una reusita avem rugamintea ca pacientii sa respecte indicatiile la care s-a facut referire mai sus iar in cazul in care exista nelamuriri sa fim contactati in vederea unei discutii.

Sursa
Eur J Nucl Med Mol Imaging (2015) 42:328–354 DOI 10.1007/s00259-014-2961-x

Program

Luni

08:30 - 16:30

Marți

08:30 - 16:30

Miercuri

08:30 - 16:30

Joi

08:30 - 16:30

Vineri

08:30 - 16:30

Programări

Puteți face o cerere de programare telefonic în timpul orelor de serviciu sau online la orice oră.
Sună: +4 0735 778 101 | +4 0720 016 121 | +40 259 40 90 90 | +40 259 40 90 91
Rezultate si
Pagina pacientului