Pregătirea Pacienților – PET/CT Oncologic
Centrul Pozitron Diagnosztika din Oradea a demonstrat treptat că investigaţia
PET/CT are un rol hotărâtor în diagnosticul oncologic.
Ghid privind scopul principal al pregătirii pacienților pentru reducerea absorbției trasorilor în țesuturile normale, menținând și optimizând trasabilitatea în structurile țintă (țesutul tumoral) și păstrând nivelurile de expunere la radiații ale pacientului la un nivel cât mai rezonabil posibil!
Un protocol general, aplicabil, este prezentat mai jos:
Pentru ca organizarea centrului nostru să fie una cât mai bună și mai eficientă pentru dumneavoastră, preluarea datelor personale se va face de către departamentul de relații cu publicul unde personalul nostru are nevoie de colaborarea d-voastră privind completarea datelor în fișa de înregistrare ca ulterior să se poată stabili o dată pentru examinarea PET/CT.
Odată stabilită programarea vi se va face pregătirea pentru procedura de examinare, astfel încât totul să fie în concordanță cu cerințele unei examimnări corecte!Pe scurt, vă oferim câteva detalii privind tehnica de examinare PET/CT și avem rugămintea ca protocolul privind pregătirea dumneavostră înaintea examinării să fie respectat întocmai.
Calitatea serviciilor e garantată prin controlul asupra sursei de radiotrasor (FDG), centrul nostru având o legătură directă cu ciclotronul de la Budapesta, capabil să asigure zilnic și promt dozele optime pentru examinările PET/CT. Toate aceste servicii sunt la dispoziția d-voastră având garanția și încrederea că diagnosticul nostru va fi un fundament solid în lupta cu cancerul!
FDG PET este o tehnică de medicină nucleară care oferă informații tridimensionale cu privire la rata metabolismului glucozei în organism și este o metodă sensibilă pentru detectarea, stadializarea și monitorizarea răspunsului la tratament pentru multe afecțiuni maligne.
FDG PET este cel mai frecvent utilizat radiotrasor având un timp de înjumătățire foarte scurt (120 minute), prin urmare, prin utilizarea lui, pacienții primesc o doză de radiație mai mică comparativ cu alți izotopi medicali cu timp de înjumătățire mai mare.
Pacienții fără diabet zaharat nu ar trebui înainte cu o zi, și în ziua examinării să consume, nici un aliment care să conțină carbohidrați sau fructe bogate în zaharuri, respectând repausul alimentar pentru cel puțin 6 ore înainte de examinare. În schimb se recomandă consumul unei cantități cât mai mari de lichide (apă plată/ceai de mușețel neîndulcit) pentru a favoriza hidratarea organismului.
Cafeaua sau băuturile cu cofeină nu sunt recomandate deoarece, chiar dacă sunt „fără zahăr”, ele pot conține urme de carbohidrați simpli și au potențialul de a induce efecte excitante. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul băuturilor fără zahăr.
Pacienții trebuie să evite efortul intens timp de cel puțin 6 ore înainte de studiul FDG PET/CT, de preferință chiar și cu 24 de ore înainte.
Studiul PET/CT poate fi efectuat în condiții normale atâta timp cât valorile glicemiei nu depășec de obicei 144 mg/dl.
Nivelul glucozei din sânge trebuie măsurat înainte de administrarea FDG. În acest scop poate fi efectuat un test de glicemie cu o metodă calibrată și validată rapidă. Se recomandă ca pacientul, la sosirea în centrul de imagistică, să transmită personalului medical orice detaliu referitor la această problemă astfel încât să se poată asigura nivelul optim pentru examinare.
Pacienții cu diabet
Următoarele recomandări se aplică pentru pacienții cu diabet zaharat, diabet zaharat de tip I/II (controlat prin insulină sau medicație orală).
Studiul FDG PET/CT ar trebui, de preferință, să fie efectuat dimineața, iar pacienții trebuie să respecte regulile de repaus indicate mai sus.
Pacienții continuă să ia medicamente pe cale orală sau injectabilă, din schema de tratament personalizată, pentru a-și controla glicemia.
În mod ideal trebuie făcută o încercare de a realiza valori normale ale glicemiei înainte de studiul FDG PET/CT, în consultare cu pacientul și medicul curant.
Sarcina și alăptarea
Sarcină (suspectată sau confirmată):
Sarcina presupune o contraindicație majoră pentru efectuarea examinarii PET/CT. Există totuși unele situații în care această procedură de diagnosticare este aplicabilă prin decizie clinică, atâta timp cât beneficiile sunt superioare riscurilor.
În cazul alăptării:
ICRP nu recomandă întreruperea alăptării după administrarea de FDG deoarece doar o mică cantitate de FDG este excretat în lapte [EANM pg 25]. Cu toate acestea, deoarece pieptul de lactație acumulează FDG se sugerează contactul dintre mamă și copil să fie limitat timp de 12 ore după injectarea FDG, pentru a reduce doza de radiație pe care copilul o primește de la expunerea externă la radiațiile emise de mamă.
Se recomandă ca acesta să fie alăptat înainte de injectare, pentru a maximiza timpul dintre injecție și alimentația următoare.
Laptele matern poate fi colectat înainte de procedură și administrat copilului printr-o sticlă pentru următoarele 12 ore, pentru a ajuta la minimizarea întreruperii în contactul prelungit dintre copil și mamă.
În momentul în care preluarea datelor și înregistrarea acestora au fost efectuate,
departamentul medical își va concentra întreaga atenție asupra pregătirii dumneavoastră, urmând procedura de injectare și apoi perioada de activare a radiotrasorului (aproximativ o oră), timp în care pacientul va rămâne în camera de activare fiind supravegheat continuu.
Scanarea face parte din ultima procedură care îl implică pe pacient, fiind foarte importantă comunicarea între tehnicianul PET/CT și acesta. Calitatea imaginii depinde și de colaborarea pacienților, motiv pentru care este important să se discute orice aspect sau neînțelegere pe care pacientul o are înainte de a începe procedura de examinare.
Odată încheiată această procedură, pacientul își poate relua activitatea zilnică, ținând cont de singura contraindicație pe care o are în urma examinării, evitarea contactului direct timp de cel puțin 12 ore cu copii mici sau femei însărcinate și consumarea unei cantități cât mai mari de lichide în vederea eliminării radiotrasorului din organism. Ulterior, în curs de 5 zile lucrătoare, i se vor transmite rezultatele examinării.
Pentru că ne dorim ca fiecare examinare în sine să fie una reușită, avem rugămintea ca pacienții să respecte indicațiile menționate mai sus, iar în cazul în care există nelămuriri, să fim contactați în vederea unei discuții.
Sursa: Eur J Nucl Med Mol Imaging (2015) 42:328–354 DOI 10.1007/s00259-014-2961-x
departamentul medical își va concentra întreaga atenție asupra pregătirii dumneavoastră, urmând procedura de injectare și apoi perioada de activare a radiotrasorului (aproximativ o oră), timp în care pacientul va rămâne în camera de activare, fiind supravegheat continuu.
Scanarea face parte din ultima procedură care îl implică pe pacient, fiind foarte importantă comunicarea între tehnicianul PET/CT și acesta.
Calitatea imaginii depinde și de colaborarea pacienților, motiv pentru care este important să se discute orice aspect sau neînțelegere pe care pacientul o are înainte de a începe procedura de examinare.
Odată încheiată această procedură, pacientul își poate relua activitatea zilnică, ținând cont de singura contraindicație pe care o are în urma examinării, evitarea contactului direct timp de cel puțin 12 ore cu copii mici sau femei însărcinate și consumarea unei cantități cât mai mari de lichide în vederea eliminării radiotrasorului din organism. Ulterior, în curs de 5 zile lucrătoare, i se vor transmite rezultatele examinării.
Pentru că ne dorim ca fiecare examinare în sine să fie una reușită, avem rugămintea ca pacienții să respecte indicațiile menționate mai sus, iar în cazul în care există nelămuriri, să fim contactați în vederea unei discuții.
Sursa: Eur J Nucl Med Mol Imaging (2015) 42:328–354 DOI 10.1007/s00259-014-2961-x