Procedurile EANM pentru imagistica creierului PET utilizând [18F] FDG.

În creier, metabolismul glucozei asigură aproximativ 95% din ATP necesare funcției cerebrale. În condiții fiziologice, precum și în alte boli care afectează creierul, metabolismul glucozei este strâns legat la activitatea neuronală. Prin urmare, modificările activității neuronale induse de boală sunt reflectate într-o modificare a glucozei în metabolism.

[18F] FDG PET este în prezent cea mai precisă metodă in-vivo pentru investigarea metabolismului regional al creierului uman și este disponibilă pe o scară largă în Europa, în România centrul nostru fiind unicul care pune la dispoziție acest tip de investigație în cazul pacienților cu diagnostic de EPILEPSIE.

Utilizarea sa clinică poate fi considerată o cheie a unei diagnosticări precise putând aduce informații în timp real al activității cerebrale.

Examinarea se face doar la recomandarea medicilor neurologi , fiind o indicație comună în evaluarea preoperatorie a epilepsiei parțiale la aduți și copii, investigația putând indentifica funcționalitatea și zona dificitului.

Pregătirea pacientului

Pregătirea pacientului

Pacienții trebuie să respecte repausul alimentar cu cel putin 4 ore înainte de examinarea PET/CT, interval în care au recomandarea de a consuma o cantitate cât mai mare de lichide (apă plată/ceai de mușețel neîndulcit), permițând astfel o creștere cerebrală optimă a absorbției de FDG.

Nivelul glucozei din sânge trebuie măsurat înainte de administrarea FDG. În acest scop poate fi efectuat un test de glicemie cu o metodă calibrată și validată rapidă. Se recomandă ca pacientul, la sosirea în centrul de imagistică, să transmită personalului medical orice detaliu referitor la acestă problemă, astfel încât să se poată asigura nivelul optim pentru examinare.

Procedura FDG PET/CT ar trebui, de preferință, să fie efectuată dimineața, iar pacienții trebuie să respecte regulile de repaus indicate mai sus.

Pacienții vor continua să își ia medicamentele, pentru a evita posibile crize premergătoare examinării.

În momentul în care preluarea datelor și înregistrarea acestora au fost efectuate, departamentul medical își va concentra toată atenția asupra pregătirii dumneavoastră urmând procedura de injectare, apoi perioada de activare a radiotrasorului (aprox. 50 minute ),timp în care pacientul va rămâne în camera de activare fiind supravegheat continuu.

Scanarea face parte din ultima procedură care îl implică pe pacient , fiind foarte importantă comunicarea între tehnicianul PET/CT și acesta, calitatea imaginii depinzând și de colaborarea pacienților, motiv pentru care este important să se discute orice aspect sau neînțelegere pe care pacientul o are, înainte de a începe procedura de examinare.

Odată încheiată această procedură pacientul își poate relua activitatea zilnică, ținând cont de singura contraindicație pe care o are în urma examinării și anume, evitarea contactului direct timp de cel putin 12 ore cu copii mici sau femei însarcinate și consumarea unei cantități cât mai mari de lichide în vederea eliminării radiotrasorului din organism. Ulterior, în decurs de 5-10 zile lucrătoare urmează să fie transmis și rezultatul examinării.
Pentru că ne dorim ca fiecare examinare în sine să fie una reușită, avem rugămintea ca pacienții să respecte indicațiile la care s-a făcut referire mai sus, iar în cazul în care există nelămuriri să fim contactați în vederea unei discuții.

Recenzii google